New Delhi

Publicerad 2012-10-31 03:20:08 i Resa,

Framme i Indien och New Delhi, under vår första dag hände det så mycket att den dan skulle kunna ha sin egen blogg.

Vi kom till flygplattsen, Sjövill tappade sitt bagage (eller Turkish Airlines tappade hennes bagage). Hittade till hotellet, där de tog våra pass varpå jag blev jättenervös och den påtända recepitonisten svarade ”do you love yourself or your passport?” jag frågade om jag inte kunde få älska båda… Vi frågade om han hade någon favoritplats i Indien att besöka. Han sa ”I love myself, so I am my favorite spot whereever i go”. Så vi bytte hotell. Hittade till en resebyrå och är nu inbokade att se 14 olika städer. Första delen görs med privatchafför + minibuss, vissa sträckor görs med tåg och en med flyg. Fixat hotell överallt + kameltur, tigersafari och elefantridning. Så nu är vi bokade varje dag 37 dagar framåt.

Vår chaufför – Mohair - hämtade upp oss på resebyrån, jag sa att jag jobbade ”as a salesmen, or saleswommen, haha” han sa ”you sell wimmen?!” och asgarvade. Han tog oss runt på sightseeing och sen van jag 2 öl av honom för jag knäckte en gåta han alltid ställer till sina resenärer, jag hade 30 min på mej och klarade det på 19. Tydligen har bara en klarat den innan mej, en australiensisk kille som behövde över en timme + penna och paper. Jag var glad. Annars är det kaos och det luktar illa, gatubarn överallt och folk stirrar storögt och ogenerat vart vi än går. Whe are not in Kansas anymore….

Lovina

Publicerad 2012-10-29 09:14:56 i Resa,

Efter Obud åkte jag till en kuststad på norra sidan av ön som hette Lovina. Där var stranden helt svart eftersom allt var söndermalen lavasten. Stötte på en försäljare (de är överallt!!) och jag sa artig ”no thank you, I do not want annything” och det slutade med att jag bokade in Scuba-diving, delfinsightseeng + transport tillbaka till flygplatsen. Men oroa er inte, jag fick ett ”special price only for you” på 1.000.000 IDR (600-700 SEK). Har aldrig testat Scuba-diving förut så jag gjorde ett ”fun dive” med instruktör ner till 12 m som djupast. Helt fantastiskt, 2 dyk på 1h vardera och jag såg 2 hajar! TRUE STORY! En ”White tip” och en ”Black tip” instruktören sa att de inte åt svenskar, men  man vet ju aldrig så jag valde att hålla mej på behörigt avstånd. Delfin sightseeingen var däremot överskattad, 10 delfiner och 60 båtar, men som pappa brukar säga är det ju ”alltid mysigt att va på sjön”. Träffade en amerikansk tjej som var hur trevlig som helst, följde med henne och kollade på vattenfall. Hur vackert som hellst och jag kännde mej som om jag var mitt i en schampo reklam – ”Because I´m worth it!”. Tog med mitt kära resesällskap Victor & Daniel till stranden så att de fick se lite soluppgång innan vi åker vidare, sen firade vi (jag och amerikanskan) sista kvällen på Bali med god mat och öl i solnedgången, inte helt fel. Sitter nu på flygplatsen och väntar på att ta flyget till Deli och Indien. Känns lite sorgligt att åka härifrån men nya äventyr väntar och inte minst: i Indien får jag sällskap av MATHILDA SJÖVILL! Tjejen är helt sjövilld (paus för skratt åt mitt gubb-skämt) och jag längtar tills jag får träffa henne.

Nu har ni fått lite uppdatering om vad jag haft för mej, hoppas att allt är bra med alla er där hemma så ska jag skriva lite mer här på bloggen framöver. Puss på er!

Obud

Publicerad 2012-10-29 08:46:21 i Resa,

I Obud fanns en ”monkey forest” som var… ja… en skog fylld med apor helt enkelt. Riktit häftigt att se, men som ni märker på bilderna var det med skräckblandad förtjusning jag hälsade på de små aporna. Tipps om någon ska dit: ta inte med er bananer in i skogen! Detta är inte ens ett skämt, de sålde bananer utanför och jag tänkte ”men det kan ju va roligt att bjuda på nånting om man ändå går in i apornas hem och hälsar på” sagt och gjort. Inte en bra idé. Apor är giriga, läskiga och starkare än man tror. De slet och drog i en och det slutade med att jag kastade bananerna i ett dike och sprang iväg åt motsatt håll. Väldigt moget av mej… Spenderade totalt 4 dar i Obud, han me lite sightseeing och kollade på vulkaner, risfält, tempel och varma källor. Testade Kopi Luak – världens dyraste kaffe som kostade 50.000 IDR för en kopp (dvs. 5 dollar) Tillverkas genom att låta rått-liknande djur äta kaffebönor, bajsa ut bönorna och sedan mala bönorna till kaffe. Smakade ganska gott faktist. Sa uppskattande och med mitt finaste leende till damen som serverade ”This was nice!” hon svarade ”You like poo?”

Efter den förnedringen tyckte jag att det var dags för lite kultur, så jag såg en Balinesisk dans/teater som jag glömt bort namnet på, kul att se.

Kuta

Publicerad 2012-10-29 07:33:27 i Resa,

När jag fått nog av öde-ön åkte jag tillbaka till Bali och Kuta, den kanske mest kända staden på ön. Fullt med bilar, människor, nattklubbar och försäljare. Jag fick en chock – panik och bokade efter 2 timmar där en biljett till närmsta bergsby kallad Obud, åkte dit följande morgon. Spenderade totalt 19 timmar i Kuta, men han ta lite bilder iaf.

Gili Trawangan

Publicerad 2012-10-29 06:55:29 i Resa,

Hello Bloggen! Och hej på er som läser också!

Klagomålen kring min frånvaro på internet och ringa skrivande har nått Indonesien, men ingen fara – elektronik detoxen är över och jag är tillbaka i cyber-space.

Har spenderat 20 dagar på Bali nu och det har varit helt fantastiskt, alla borde åka hit för det är en av de vackraste platser jag någonsin varit på.

När jag landade i huvudstaden Denpassar åkte jag direkt till en liten ö utanför Bali som heter Gili Trawangan. Där finns inga motorfordon enda transportalternativet (förutom att gå) är hästdragna vagnar eller cykel. Det fanns 1 vag, men den sträckte sej inte runt hela ön, så många bitar var bara strand. Det tog 3-4 timmar att gå runt ön och ung. 1 h att cykla, så den va ju inte jättestor till ytan… Precis vad jag behövde och utan snus i 10 dagar spenderade jag på denna ö. Solade – brände mej till oigenkännlighet trots 30 spf, skugga och t-shirt. Läste – avverkat 4 böcker på 10 dar. Åt mat – fisk, frukt och mer frukt som va helt underbart. Snorklade – såg nemo fiskar och havssköldpaddor. Kort och gott: gjorde ingenting och älskade det!

Giants

Publicerad 2012-10-08 16:43:51 i Resa,

Igår va jag o Olivia på en Amerikansk fotbollsmatch Gians vs Cleveland! Vi (dvs Giants van med 37-20) Vi hade stadions absolut sämsta platser, högsta våningen och översta raden – riktiga ”nose bleader seats” (platser på så höj höjd att man börjar blöda näsblod) men de va en grymt kul mach att kolla på, sjukt komplicerat spel. Ingen av oss kan nånting om football, så innan matchen googlade vi lite enkla regler. Ganska basic – varje jag har 4 downs (försök) att förflytta sej 10 yards, lyckas man får man 4 nya downs och misslyckas man går turen över till motståndarna. 6 poäng för tuchdown, man får inte tacklas men man får springa in i varandra. Låter som att jag förstår va? Problemet är bara att matchen inte alls gick till så – ibland sprang de me bollen, ibland sparkade de bolen. Ibland kastade domarn en gul flagga på planen och då blev alla arga. Ibland sprang alla efter killen med bollen och ibland sprang alla efter någon annan. Ibland jublade publiken och ibland buade de. Oklart vad som hände egentligen men kul va de!

Inatt åker jag vidare till Bali och stannar där i 20 dar. 16 + 5 timmars flygning med mellanlandning i Taiwan. Har bokat hotell på Gili Trawangan – paradisö utanför huvudön. Tänkte därför gå in på djupet med att hitta mej själv, ska försöka leva utan mobil, facebook och blogg framöver så bli inte oroliga om de dröjer ett tag tills ni hör från mej. Ska självklart återvända till IT-världen innan jag reser vidare, (eller när jag ger upp med internett-detoxen) så fortsätt läsa bloggen!

Önska mej lycka till med letandet och ha det bra till dess!

Födelsedag

Publicerad 2012-10-07 14:54:53 i Resa,

Igår va de födelsedag! Och vilken födelsedag det var! Blev väck av Olivia med sång och tårta på sängen + presenter. Sedan ännu mer sång från mamma och pappa på skype. Så vackert att jag fick tårar i ögonen. Efter frukost åkte vi in till Manhattan för att gå på MoMA = Museum of Modern Art. På tunnelbanan kommer min ”local guide” Olivia på att hon glömt kolla upp adressen för både museumet och restaurangen där vi bokat bord för middag.  Klipsk och begåvad som jag är kom jag på att vi båda fått låna au-pairbarnens inträdeskort till museet – och på det kortet stod självklart även adressen = Ellen till undsättning! Korten skulle ge oss gratis entré till MoMA, väldigt praktiskt, men problemet är att ena barnet är en pojke som heter Agust. Visst för att jag kan klara av att se ut som 17 år, men jag klarar inte av att se ut som en 17 årig pojke. Självklart kommenterade entrévärden dehär: ”You are not Mr Agust” varpå jag (med skräck för att betala inträde drog till med en snabbt påtänkt vit lögn: ”I am swedish and in Sweden Agust is a girls name, but since it´s a boys name here in the states they got the Mr/Ms wrong…” Klyftigt va?! Problemet var bara att hon bad om att se ID där det syns att jag heter Agust. Något sådant ID finns inte. Så jag fick betala 5 dollar.  Efter museet promenerade vi runt i stan och åt sen middag på ett hippt ställe i Meatpacking district kallat ”Spice Market” (mamma och pappa hade donerat pengar till födelsedagsmiddag – annars skulle det ha blivit McDonalds) Asiatisk mat som var heeeelt underbar. Enda dåliga beställningen vi gjorde var efterrätt, Olivia spelade säkert och tog glass, jag var crazy och valde ”Thai Jewls with fresh fruit”. Det visade sej att ”Thai jewls” är gummibjörnsliknande kuber som flyter i vit sås – dvs efterrätts soppa… annorlunda… Så vad är väll en 20 årsdag i NYC? Den är alldeles, alldeles…. UNDERBAR!

På säkra sidan

Publicerad 2012-10-05 21:05:19 i Resa,

Idag har jag och Olivia träffat några av Olivias au-pairkompisar, Pernille och Liz från Danmark och Sydafrika. Vi käkade lunch på en restaurang som hete Red Rooster i Harlem (värsta nigger-ghetto-området) och det var hur trevligt som helst! Ägaren till restaurangen är han Marcus Samuelson (som gör reklam för hetsigt new yorkliv och torky hushållspapper hemma i sverige) så maten va riktit bra. När vi promenerade längs ghetto gatorna kantade med booteyliceus brudar som sa ”Oh no you did´nt!” va de underdrivet sagt 5 personer som visslade efter oss och skrek ut sina kärleksförklaringar. Dehär tog jag på bästa möjliga sätt och gick direkt och köpte en pepparspray. Så nu e ja på säkra sidan oavsett vad som händer. Eller jag är på säkra sidan om en eventuell förövare vill hålla sej på 2,3 m avstånd – för det är tydligen det ultimata avståndet om du ska spraya pepparspray på nån.

Kom ihåg att jag fyller 20 år imorn, om ni inte redan gett mej en present så önskar jag mej 1. Världsfred 2. En ny telefon 3. Större bröst. (paket kan mottas när jag kommit hem igen)

Ha de topp ni också! 

Citylife

Publicerad 2012-10-03 22:04:40 i Resa,

Har köpt ny kamera som har massa coola funktioner - typ "selective colour" som ni ser nedan (de svart/vita bilderna med lite färg i) så nu ska ja inte bara vara stjärnbloggare och modeguru utan oxå proffsfotograf under min resa. Jag och Olivia är galet effektiva - golf, promenader och shopping hela dagarna. Förutom Olivia har jag ett mer permanent resesällskap i form av nallarna Victor och Daniel - en underbar födelsedags present med syfte att hålla mej sällskap under ensamma stunder. Hittills har Victor och Daniel kollat in både manhattan o times scuare samt brooklyn och tunnelbanan däremellan. Passar på att skicka ut en extra kram till mitt kommande resesällskap Mathilda Sjövill (snyggingen på bilden med mej och Olivia) som fyller 20 år idag, grattis till dej!

198 Balticstreet

Publicerad 2012-10-02 14:03:01 i Resa,

 

Något som fascinerat mig under mina dagar här i NYC är att Olivia Hedin, f.d norrlänning och östersundsbo gått och blivit en riktig New Yorker. Hon hittar klockrent i stan och vet både namnet på stadsdelarna och gatorna, folk frågar henne om vägen och hon kan ge rätt anvisningar, hon pratar klanderfri svengelska och säger saker som ”han ramlade i kärlek” ”hon blev arg på sin boss” och ”dedär va en riktig tungtwister”. Trotts allt är kanske det viktigaste att hon hittills räddat livet på mig fler gånger än jag vill erkänna eftersom jag (som definitivt inte är nån new yorker) tittar upp i himmelen, på folk och byggnader samtidigt som jag går rätt ut i en gata. Bilarna tutat, chaufförerna skriker och Olivia får kasta sig efter min arm för att dra in mig till trottoaren och säkerheten igen. Skrämmande är att detta händer utan att jag ens märker det då jag är allt för upptagen med att studera omvärlden.

Olivia bor i Brooklyn och jag har lagt upp lite bilder på det 5 våningshus jag håller till i för tillfället – fett nice!

Kramar!

NYC

Publicerad 2012-10-01 13:56:59 i Resa,

 
Äntligen framme i NYC! Flygningarna gick bra, körde ett Sagan om Ringen marathon på 6 timmar så tiden gick hyffsat fort. Efter landning tog det mig 2 timmar att ta mig genom tullen och in i det underbara amerika (för tydligen är en blond, 20 årig tjej idealbilden av en terorrist - så misstankarna är befogade). Därefter tog jag en taxi till Olivia, varpå chafören körde mig fel och jag hamnade i Reed Hook, ettsåndär ställe där man inte ska va själv på natten... kom iaf fram till Olivias famn tillslut.
 
Igår va vi först på en au-pair brunch, där jag träffade en spansk tjej som jobbade för Waldorf familjen (de hade 2 au-pairer, en kock, två städerskor och en chaufför) därefer strosade vi runt på New Yorks gator och såg ut som ett nyförälskat HBTpar. På kvällen käkade vi kinesiskt och såg Broadway musikalen "Roch of Ages" som va fylld me bajssämt och Whitesnake låtar - helt underbar och deffenitivt att rekomendera! 
 
Vi får se vilka äventyr denna dag bjuder på, puss på er!

Om

Min profilbild

Ellen Svensson

Hejsan! Jag heter Ellen (men de visste ni kanske redan). Reser runt lite, flummar, försöker hitta mej själv och sånt. Skriver så att ni vet att ja lever, enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela